Status:
Concept

Klant:
Lectoraat ICT Innovaties in de Zorg
Dec. 2014
Tags:
Marktanalyse
User Centered Design
Vormstudie
Proof of concept

Het digitale tijdperk is een realiteit en ontwikkelt zich in zo'n rap tempo dat veel ouderen moeite hebben om het allemaal bij te houden. Letterbox is de intuïtieve oplossing die digitale communicatie toegankelijk maakt voor ouderen en daarmee inspeelt op het groeiende probleem van eenzaamheid. 

 
 

DE UITDAGING: Hoe houden we ouderen langer thuis?

De twee grootste redenen dat ouderen naar een verzorgingstehuis willen zijn afnemende gezondheid en eenzaamheid. Ouderen wonen vaak allang niet meer in de buurt van hun kinderen goed om kunnen gaan met iPads en computers is niet voor iedereen weggelegd. 

In opdracht van het Lectoraat 'ICT Innovaties in de Zorg' van Hogeschool Windesheim heb ik naar een manier gezocht om digitale communicatie voor ouderen begrijpelijk te maken om hen zo in staat stellen digitaal contact te houden met hun kinderen en kleinkinderen.

Letterbox heeft de Green Dot Award voor Innovatie gewonnen

Letterbox heeft de Green Dot Award voor Innovatie gewonnen

 
Letterbox banner.JPG

Herkenbare vormgeving

"Een bericht versturen moet voelen alsof je een brief op de bus doet"

Door een herkenbaar gebaar als 'een brief posten' te integreren in de vormtaal van het product is het direct zichtbaar hoe het gebruikt dient te worden.

Monitoring

Opa en oma handelen al schrijvend op de tablet hun mailverkeer af terwijl de ergonomisch gevormde pen hun cognitieve en motorische vaardigheden monitort.

Omdat niemand het prettig vindt om lichamelijk onderzocht te worden monitort Letterbox achter de schermen het schrijfgedrag om o.a. vroege verschijnselen van Parkinsons te herkennen en het verloop ervan in kaart te brengen.

 

Jong geleerd ...

Twee focusgroepsessies met de doelgroep hebben tot bruikbare inzichten geleid voor zowel het project als de participanten zelf. De ouderen in de focusgroepen konden via een proefopstelling beleven hoe het zou zijn als ze hun digitale correspondentie schrijvend zouden afhandelen. 

De meneer die hiernaast staat afgebeeld vertelde hoe hij altijd genoot van schrijven en andermans handschriften en dit erg mist bij het werken op de computer. Ik liet meneer een een stukje op de tablet schrijven en hij vond het een magische ervaring.

 

Wat de ouderen in de focusgroepen allemaal hebben geschreven: 

 

Hoe dicht sta jij bij je doelgroep?

Door focusgroepen, interviews en proefopstellingen kan systematisch gezocht worden naar (verborgen) behoeftes en knelpunten bij de doelgroep en alle betrokken partijen. Benieuwd naar wat jouw doelgroep voor jou verborgen houdt?
alt text